måndag 22 november 2010

Uppdatera BIOS?

Har ärvt en laptop (HP HDX 16 1000OE) från en som slutade på företaget. Denna har jag installerat senaste Ubuntu på. Allt har fungerat bra förutom när man slår igen locket, då aktiveras sovläge, som inte går att ta sig ur. Efter lite sökande så rekommenderades att uppdatera BIOS:et (till senaste F.32 A), detta visar sig omöjligt med denna modell om man kör Linux.

BIOS:et går inte går att uppdatera från BIOS (varför?) utan man måste köra en windows-applikation för att sköta uppdateringen. Tidigare jag gjort detta har det räckt med att göra en bootbar FreeDOS-USB som man sedan lägger in BIOS-uppdateringsprogrammet på och kör efter omboot, men detta går inte nu eftersom programmet (sp46073.exe) kräver windows. (Har tom extraherat exe-filen, den innehåller en exe som heter InsydeFlash.exe och själva uppdateringen 3610F32.fd, men dessa kräver också windows)

Har även prövat att köra bios-uppgraderinsfilen som root i Wine. Detta slutar med en popup-ruta "InsydeFlash can not load the driver, Please close all applications. If you are running this utility in Windows XP, please run as administrator." och en stack-trace som slutar "wine: Call from 0x7b835102 to unimplemented function ntoskrnl.exe.MmMapIoSpace, aborting"

HP har Linux-uppdateringar av BIOS:et för fyra modeller ( http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=us&objectID=c00234553 ) men inte för den modell jag har. Supporttiden för denna laptop har gått ut så det går inte att kontakta dem.

Finns ett projekt, coreboot ( http://www.coreboot.org/ ) för att ersätta properitära BIOS, men inte heller här fanns stöd för min modell.

Har även prövat flashrom ( http://www.flashrom.org/ ) för att läsa/skriva/verifiera flashchips, men det verkar inte ha support för laptops.

Jag tycker detta är helt otroligt, måste man ha windows för att uppdatera sitt BIOS!

Hur skall jag gå till väga, har googlat som en galning?

8 kommentarer:

 1. Jag vet inte hur din HP ser ut men på min x-jobb-dator, Dell inspiron 8600, tog jag bort piggen som trycks in då skärmen stängs. "Hardware hack" ;-)

  SvaraRadera
 2. Tyvärr har den ingen "pigg" och dessutom känns den redan väldigt varm, skulle nog förstöras om man glömde den "på" ihopslagen i ngn väska.

  Har "lånat" ett par live cd:s med Windows, men båda får "Ett oväntat fel har inträffat..." när jag bootar upp dem. Vilken tur att det inte var ett väntat fel.

  Vägrar installera Windows på ngn partition på denna maskin! Fler idéer?

  SvaraRadera
 3. http://www.linuxinsight.com/how-to-flash-motherboard-bios-from-linux-no-dos-windows-no-floppy-drive.html

  SvaraRadera
 4. Emil, har varit inne på denna sida. Detta var det första jag provade, men får bara upp ett meddelande på engelska, något i stil med "Detta program kan inte köras i DOS". Man måste alltså starta det från Windows... suck (finns även en på sidan du refererar till som haft liknande problem)

  SvaraRadera
 5. Min Acer behöver inget OS alls för att upgradera BIOS. Man lägger BIOSfilen på en USB-sticka och sedan trycker man FN-knappen + ESC och power-on och datorn börjar med att köra BIOS ifrån stickan. HP borde kunna göra likadant. Men du måste veta rätt filenamn på biosfilen och rätt knapp-kombination när du startar datorn. Hittade denna websida:

  http://www.theeldergeek.com/forum/index.php?showtopic=21209&hl=bios+recovery

  SvaraRadera
 6. Emil, tack för uppslaget! Skall pröva detta imorgon, verkar vara folk som gjort på liknande sätt för Insyde-BIOS också:

  http://forum.notebookreview.com/hp-compaq-voodoo-pc/304332-cq45-insyde-bios-recovery-using-usb-thumbdrive.html

  SvaraRadera
 7. Windows-knappen + "B" fungerade inte för min modell, skall se om den har ngt annat sätt att "återställa" BIOS:et på.

  SvaraRadera
 8. Lyckades du? Har, utan att veta att HP är sämst på Linux-stöd, köpt en HP G62-laptop. Som jag ser det just nu är den enda lösningen på detta problem att stoppa i en annan hårddisk, installera en piratad version av W7, uppgradera BIOS och sedan återställa vanliga hårddisken. SJUKT dåligt att det krävs Windows för en BIOS-uppgradering. Dell är bättre, ger en bootbar ISO som workaround.

  SvaraRadera